<em>Lactobacillus rhamnosus GG</em> και <em>Saccharomyces boulardii</em>
Υγεία του εντέρου > Υγεία του εντέρου > Lactobacillus rhamnosus GG και Saccharomyces boulardii

Lactobacillus rhamnosus GG και Saccharomyces boulardii

Lactobacillus rhamnosus GG

Το Lactobacillus rhamnosus GG είναι ένα ωφέλιμο βακτήριο που αποτελεί φυσικό συστατικό της ανθρώπινης εντερικής μικροβιακής χλωρίδας. Τα οφέλη που παρέχει στην ανθρώπινη υγεία έχουν αναγνωριστεί εδώ και πολλά χρόνια: χρησιμοποιείται σε βρώσιμα προϊόντα ζύμωσης αλλά και ως προβιοτικό.

Το Lactobacillus rhamnosus GG είναι ένα μικροβιοτικό στέλεχος που έχει αποτελέσει αντικείμενο επισταμένης έρευνας με δώδεκα μελέτες και έχει την ικανότητα1,2,3 :

  • Να προσκολλάται στον εντερικό βλεννογόνο και να τον προστατεύει δημιουργώντας ένα προστατευτικό φιλμ.
  • Να εξουδετερώνει ορισμένες τοξίνες που παράγονται από παθογόνα βακτήρια.
  • Να παράγει ενώσεις που περιορίζουν την εισβολή των επιβλαβών βακτηρίων.

Όλοι αυτοί οι μηχανισμοί επιτρέπουν στο Lactobacillus rhamnosus GG να προστατεύει τη μικροβιακή χλωρίδα από παθογόνα και τις τοξίνες τους, αλλά και να αποκαθιστά τις βασικές λειτουργίες της μικροβιακής χλωρίδας που μπορεί να διαταραχθούν κατά τη λήψη αντιβιοτικών.

Saccharomyces boulardii

Το Saccharomyces boulardii είναι μια ευεργετική ζύμη που απομονώθηκε από τον Γάλλο επιστήμονα Henri Boulard το 1920 από τα λίτσι. Αυτή η ζύμη χρησιμοποιείται σε πολλές διεργασίες βρώσιμων προϊόντων (όπως μπύρα ή αρτοποιία). Το Saccharomyces boulardii έχει την ικανότητα.1,2,3

  • Να αναστέλλει τα παθογόνα.
  • Να παράγει ένζυμα που απενεργοποιούν τις τοξίνες που παράγονται από επιβλαβή βακτήρια.

Όπως και το Lactobacillus rhamnosus GG, η ζύμη Saccharomyces boulardii προστατεύει τη μικροβιακή χλωρίδα από τα παθογόνα και τις τοξίνες τους και την αποκαθιστά όταν έχει διαταραχθεί.

Όταν είναι μαζί, είναι πιο δυνατά

Τα δύο μικροβιοτικά στελέχη Lactobacillus rhamnosus GG και Saccharomyces boulardii έχουν συμπληρωματικές δράσεις που καθιστούν δυνατή την αποκατάσταση της μικροβιακής χλωρίδας που έχει διαταραχθεί λόγω λήψης αντιβιοτικών. Μαζί τα δύο στελέχη είναι ισχυρότερα απ’ ότι όταν λαμβάνονται χωριστά εμφανίζοντας συνεργιστική δράση. Αυτή η αποτελεσματικότητα μεταφράζεται σε ισχυρότερη δράση κατά των τοξινών και των παθογόνων μικροβίων και αποκατάσταση ορισμένων λειτουργιών της εντερικής μικροβιακής χλωρίδας.4

Παραπομπές
1. Yan F, A lactobacillus rhamnosus GG-derived Soluble Protein. p40, Stimulates ligand Release from Intestinal Epithelial Cells to Transactivate Epidermal Growth factor Receptor.J Biol Chem. 2013 Oct 18; 288(42).
2. De KlMlrsmaecker sq. Strong antimicrobial activity of Lactobacillus rhamnosus GG against Salmonella typhîmurîum is due to accumulation ofla-ttic add » FEMS Microbîology letters. Volume 2S9, tssue 1.june 2006,Pages 89-9.
3. julio Plaza-Oiaz Immune- Mediated Mechanisms of Action of Probîoôcs and Synbiotics in Treating Pediatrie Intestinal Oiseases. Nutrîents 2018. 10, 42.
4. Lactobacillus rhamnosus GG and Saccharomyces cerevisiae boulardii exert synergistic antipathogenic activity in vitro against enterotoxigenic Escherichia coli. Accepted for publication at Beneficial Microbes (2019-2020).