Δυσβίωση, ένα αποτέλεσμα πολλών επιθέσεων στο μικροβίωμα
Πολλοί παράγοντες μπορεί να διαταράξουν το μικροβίωμα, μεταξύ των οποίων: η διατροφή, οι ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις και η λήψη αντιβιοτικών.
Μπορεί να προκαλέσουν:
- μία αλλαγή στη σύνθεση του μικροβιώματος σε ποσοτικό και ποιοτικό επίπεδο (απώλεια ευεργετικών βακτηρίων και ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων)
- και μία σημαντική μείωση της μικροβιακής ποικιλότητας.
Διαταράσσεται η ισορροπία που είναι ζωτική για τη φυσιολογική κατάσταση του εντέρου: πρόκειται για τη δυσβίωση.
![Οι διάφοροι τύποι της απώλειας ισορροπίας του μικροβιώματος που οδηγούν σε δυσβίωση. Οι διάφοροι τύποι της απώλειας ισορροπίας του μικροβιώματος που οδηγούν σε δυσβίωση.](https://www.ygeiakaifrontidagiatoentero.gr/wp-content/uploads/2018/11/%CF%84%CF%85%CC%81%CF%80%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CF%85%CF%83%CE%B2%CE%B9%CC%81%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82.png)
![Οι διάφοροι τύποι της απώλειας ισορροπίας του μικροβιώματος που οδηγούν σε δυσβίωση. Οι διάφοροι τύποι της απώλειας ισορροπίας του μικροβιώματος που οδηγούν σε δυσβίωση.](https://www.ygeiakaifrontidagiatoentero.gr/wp-content/uploads/2018/11/%CF%84%CF%85%CC%81%CF%80%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CF%85%CF%83%CE%B2%CE%B9%CC%81%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-resp-1.png)
Αυτή η ανισορροπία έχει άμεσες συνέπειες πάνω μας. Μπορεί να προκαλέσει:
- δυσφορία, για παράδειγμα κοιλιακούς πόνους
- τυμπανισμό,
- διαταραχές στη διέλευση, δυσκοιλιότητα ή/και διάρροια
Ωστόσο, αυτή η δυσβίωση είναι συνήθως παροδική και το μικροβίωμα επανέρχεται σταδιακά στην αρχική του κατάσταση: αυτή η ικανότητα ονομάζεται ανθεκτικότητα.