Τι τρώμε σε περίπτωση διάρροιας
Υγεία του εντέρου > Οξεία διάρροια > Τι τρώμε σε περίπτωση διάρροιας

Τι τρώμε σε περίπτωση διάρροιας

Η διάρροια  χαρακτηρίζεται ουσιαστικά από συχνές κενώσεις με κόπρανα πιο υδαρή από το κανονικό1. Προκαλείται κυρίως από ιούς και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν ένα ή περισσότερα διαρροϊκά επεισόδια κατά τη διάρκεια του έτους. Τα άτομα με νόσο του Crohn και άλλες παθήσεις του εντέρου διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, αρκεί να ακολουθήσετε μερικές συμβουλές για να προσαρμόσετε τη διατροφή σας και να εντάξετε τρόφιμα που έχουν ευεργετικά2 αποτελέσματα στην υγεία σας.

Τι πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε στα γεύματα;

Η σύνθεση της δίαιτας κατά τη διάρκεια ή μετά τη διάρροια πρέπει να είναι προσεκτικά σχεδιασμένη και να περιλαμβάνει τρόφιμα που ευνοούν την ανάρρωση. Είναι επομένως σημαντικό να τρώτε ορισμένα τρόφιμα και να αποφεύγετε άλλα που θα μπορούσαν να ερεθίσουν περαιτέρω το έντερο.

Στο πρωινό

Συνιστάται να τρώτε ελαφρά διότι τα σύνθετα τρόφιμα μπορεί να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στο πεπτικό σύστημα.

Για παράδειγμα, το αυγό είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και χρειάζεται χρόνος για την πέψη τους. Επομένως, εάν έχετε υδαρή κόπρανα ή άλλες στομαχικές ενοχλήσεις τα αυγά μπορεί να είναι μια κακή επιλογή. Αντ ‘αυτού, προτιμάτε φαγητά που είναι μαλακά, ουδέτερα, ωμά ή μαγειρεμένα και εύκολα να μασηθούν, όπως άμυλα και ορισμένα φρούτα και λαχανικά..

Ιδιαιτέρως συνιστάται η μπανάνα επειδή η σχετικά υψηλή περιεκτικότητά της σε κάλιο μπορεί να αντισταθμίσει τα άλατα και τα μέταλλα που χάνετε λόγω συχνών κενώσεων. Οι μπανάνες περιέχουν επίσης ίνες, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν τη διέλευση από το έντερο.

Περιορίστε την κατανάλωση φρυγανιών ολικής αλέσεως κατά τη διάρκεια της διάρροιας, καθώς η υπερβολική ποσότητα ινών που περιέχονται στα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να υπερφορτώσει το πεπτικό σύστημα. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες πρέπει να αποφεύγονται σε περίπτωση διάρροιας. Οι διαλυτές ίνες, ωστόσο, μπορούν να βοηθήσουν3 στην αποκατάσταση της κανονικής υφής των κοπράνων.

Μπορείτε να ανατρέξετε στο άρθρο μας για τις φυτικές ίνες.

Προτιμάτε το ελαφρώς φρυγανισμένο άσπρο ψωμί το οποίο μπορείτε να συνδυάσετε με μια κομπόστα μήλου. Το ψωμί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο και μπορεί να περιορίσει την εμφάνιση υδαρών κοπράνων.

Ομοίως, οι ερυθροί σαρκώδεις καρποί (ράγες) ή οι χυμοί τους είναι εξαιρετικά θρεπτικοί. Ένα μπωλ με φράουλες, σμέουρα, βατόμουρα και μύρτιλα μπορεί να καταναλωθεί κατά τη διάρκεια κοιλιακών διαταραχών, όπως η διάρροια. Αυτά τα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της πέψης σας. Η γεύση τους είναι ιδιαιτέρως γλυκόξινη, πράγμα που τα διαφοροποιεί από τα ανούσια τρόφιμα!

Στο γεύμα και στο δείπνο

Αντί για ένα πλούσιο γεύμα, συνιστάται να τρώτε πολλά μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μην υπερφορτώνετε το πεπτικό σύστημα. Επιπλέον, προτιμάτε μια δίαιτα που είναι κατά βάση ουδέτερη και πτωχή σε φυτικές ίνες.

Προτιμάτε να καταναλώνετε συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά. Την κομπόστα με ωμά μήλα, για παράδειγμα, επειδή περιέχει λιγότερες φυτικές ίνες. Τα μαγειρεμένα λαχανικά, όπως τα καρότα, μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα, αλλά ορισμένα άλλα λαχανικά που υφίστανται ζύμωση, όπως το λάχανο, πρέπει να αποφεύγονται. Το λευκό ρύζι, τα ζυμαρικά ή οι πατάτες φούρνου χωρίς λίπος αποτελούν ένα γεύμα που θα απολαύσετε και θα σας δώσει ενέργεια λόγω της εύκολης πέψης τους στο στομάχι και το έντερο.

Το ψητό κοτόπουλο είναι ένα υγιεινό συμπλήρωμα, όχι πολύ λιπαρό και εύπεπτο, είτε για μεσημεριανό είτε για δείπνο. Καταναλώστε το με λίγο ψωμί χωρίς λιπαρά.

Οι συμβουλές των γιατρών είναι να αποφεύγονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο, το γιαούρτι μπορεί να έχει θετική επίδραση και να εξισορροπήσει τη χλωρίδα στο πεπτικό σας σύστημα με καλά βακτήρια και να μειώσει τα συμπτώματα.

Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνονται ζωμοί και σούπες, κατά προτίμηση σε θερμοκρασία δωματίου, καθώς συμβάλλουν στον περιορισμό της αφυδάτωσης  που αποτελεί έναν από τους κύριους κινδύνους της διάρροιας. Προτείνεται λοιπόν να λαμβάνετε όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά. Οι σούπες είναι ελαφριές και απορροφώνται εύκολα μετά την πέψη. Προσπαθείτε να καταναλώνετε ζωμό ή σούπα δύο έως τρεις φορές την ημέρα.

Ο πουρές πατάτας είναι ένα συνηθισμένο και εύκολο στην προετοιμασία φαγητό για ασθενείς με διάρροια. Μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε πουρέδες με άλλες αμυλούχες τροφές, όπως ρύζι ή καλαμπόκι, καρυκεύοντάς τα με αλάτι για να βελτιώσετε τη γεύση.

Τι πρέπει να πίνουμε;

Οι ενήλικες πρέπει να πίνουν άφθονο μεταλλικό νερό και διάφορα υγρά όπως χυμούς φρούτων ή καρότου, υγρά ηλεκτρολυτών και καθαρό ζωμό. Αποφεύγετε το γάλα ή τα προϊόντα που παρασκευάζονται εξ ολοκλήρου από γάλα, αλκοόλ, χυμό μήλου, ανθρακούχα ποτά και καφέ ή υγρά που περιέχουν καφεΐνη κατά τη διάρκεια της διάρροιας και για 3 έως 5 ημέρες μετά, όταν τα συμπτώματα της νόσου έχουν υποχωρήσει. Μπορεί να επιδεινώσουν την αφυδάτωση.

Σε ένα μωρό ή βρέφος, πρέπει να δίνονται τακτικά γουλιές από ένα διάλυμα ενυδάτωσης αναμεμειγμένο με νερό. Μην προσθέτετε αλμυρά φάρμακα στο μπιμπερό του μωρού.

Βεβαιώνεστε ότι η προσλαμβανόμενη ποσότητα υγρών είναι μεγαλύτερη από την απώλεια που προκαλείται από τη διάρροια. Εάν οι απώλειες δεν αντισταθμίζονται, ζητάτε τη συμβουλή του γιατρού σας.

Παραπομπές :
1. Symptoms & Causes of Diarrhea, National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/diarrhea/symptoms-causes.
2. A Diet Low in FODMAPs Reduces Symptoms of Irritable Bowel Syndrome. Emma P. Halmos, Victoria A. Power, Susan J. Shepherd, Peter R. Gibson, Jane G. Muir. ScienceDirect, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0016508513014078.
3. Fiber and Functional Gastrointestinal Disorders. William Chey et al. the American Journal of Gastroenterology. April 2013, https://www.researchgate.net/publication/236096907_Fiber_and_Functional_Gastrointestinal_Disorders.