Γιατί πρέπει να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα;
Υγεία του εντέρου > Περιστασιακή δυσκοιλιότητα > Γιατί πρέπει να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα;

Γιατί πρέπει να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα;

Η περιστασιακή δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για τα άτομα που υποφέρουν από αυτήν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον γιατρό για να αναζητήσετε την αιτία αυτού του συμπτώματος. Αλλά στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, η δυσκοιλιότητα δεν αποκαλύπτει κάτι σοβαρό. Ακούμε κάποιες φορές ότι η συσσώρευση κοπράνων λόγω δυσκοιλιότητας μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση. Ηρεμήστε: πρόκειται, ευτυχώς, για μύθο!1 Εάν όμως η δυσκοιλιότητα δεν είναι κάτι σοβαρό, γιατί πρέπει να την αντιμετωπίζουμε; Στην πραγματικότητα, η δυσκοιλιότητα, συμπεριλαμβανομένης της περιστασιακής, μπορεί να είναι ένα πραγματικό βάρος για τους ανθρώπους που υποφέρουν από αυτήν τακτικά.

Διαβάστε επίσης: Πότε να συμβουλευτείτε γιατρό;

Οι επιπτώσεις της δυσκοιλιότητας στην ποιότητα ζωής

Η δυσκοιλιότητα επηρεάζει την ποιότητα ζωής

Η περιστασιακή δυσκοιλιότητα συνοδεύεται πάντοτε από σωματική δυσφορία και ορισμένες φορές από κοιλιακό άλγος. Αυτή η δυσφορία και το άλγος μπορούν να έχουν με τη σειρά τους συνέπειες στην ψυχολογία και τον ύπνο. Έτσι, η δυσκοιλιότητα μπορεί να έχει συνέπειες στην ποιότητα ζωής. Τα άτομα που υποφέρουν από αυτήν δυσκολεύονται να προσεγγίσουν αυτό το θέμα με τους οικείους τους ή ακόμα και με τον γιατρό τους. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει αίσθημα ντροπής, ενοχής και ανικανότητας. Ορισμένες φορές οι ασθενείς καταβάλλονται περισσότερο από τις ψυχολογικές συνέπειες παρά από τα σωματικά συμπτώματα. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην εργασία, στις σπουδές ή ακόμα και στις κοινωνικές σχέσεις.2

Οι επιπτώσεις της δυσκοιλιότητας στη σωματική υγεία

Πολύ συχνά, τα άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια ώθησης όταν πηγαίνουν τουαλέτα. Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να επιδεινώσει τη νόσο των αιμορροΐδων. Οι αιμορροΐδες είναι δεσμίδες αγγείων που βρίσκονται φυσικά στην περιοχή του πρωκτού. Οι προσπάθειες ώθησης μπορούν να τραυματίσουν τους ιστούς που υποστηρίζουν τις αιμορροΐδες, οι οποίοι κατά συνέπεια εξασθενούν. Αυτά τα αγγεία μπορούν να ξεπροβάλλουν από τον πρωκτό προκαλώντας ενόχληση, ενώ μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και αιμορραγία και πόνους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμα και να παρουσιάσουν πρήξιμο, γεγονός που αποτελεί έκτακτη ανάγκη.3 Η παρουσία επώδυνων αιμορροΐδων κατά τη διέλευση των κοπράνων μπορεί να είναι υπεύθυνη για τη δυσκοιλιότητα… Είναι ένας πραγματικός φαύλος κύκλος!

Αντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα

Αντιμέτωποι με την περιστασιακή δυσκοιλιότητα, πρέπει επομένως να κάνετε κάποιες αλλαγές στη διατροφή και την άσκηση και να μη διστάζετε να ζητάτε τη συμβουλή ενός επαγγελματία υγείας.

Διαβάστε επίσης: Περιστασιακή δυσκοιλιότητα: τι να κάνετε;

Παραπομπές
1: L Degen et coll. Réalités et mythes à propos de la constipation – State of the Art. Forum Med Suisse 2008;8 (47):913-918
2: Fondation canadienne de la santé digestive. Comprendre la prévalence et l’impact de la constipation au Canada. Février 2014.
3: J-D Zeitoun et coll. Pathologie hémorroïdaire: de la physiopathologie à la clinique. Press Med, 2011, σελ. 920-926